English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 1

Седемте чудеса на България – 1-ва част

04 Jun 08  |  Забележителности

      Като цяло класификацията на чудесата в света е доста абсурдна, та дори и те да бъдат повече от седем. Никой не може да ме убеди, че огромният храмов комплекс в Камбоджа Анкор, който е изграден в сърцето на джунглата и има уникална архитектура, не заслужава да бъде част от новите чудеса на света. Защо това е така? Най-логичната причина е че Камбоджа не е толкова известна туристическа дестинация като Рио де Жанейро например.

В следващите редове не искам да сравнявам чудесата на света с кое да е българско място, а да ви предложа аналог, който може да видите без да напускате територията на страната ни. Аз не вярвам, че дори Херодот може да сравни великите пирамидите с кое и да е друго място.

Мавзолеят в Халикарнас / Мавзолеят на Георги Димитров
Мавзолеят на Георги Димитров

Започваме с единственото наше „чудо”, което не може да видите. След смъртта на Георги Димитров, настъпила на 2 юли 1949 г., Министерския съвет на НРБ взима решението за балсамиране на тялото и построяване на мавзолей. Сградата е издигната за рекордните 5 дни. Поради очевадни политически причини мавзолея на Георги Димитров не съществува вече. На 17 юли 1990 г. новото демократично правителство на България взема решение за изваждане на останките на Георги Димитров от мавзолея и тяхното погребване. Месец по-късно той е вдигнат във въздуха, с което си отива и един от най-ярките символи на бляскавото ни соц. минало. Ако това не се бе случило България щеше да разполага с още една туристическа атракция, която да привлича малки япончета, както и откърмени със социализма китайци, виетнамци и един двама кубинци. А и щяхме да покажем на цял свят, че не се срамуваме от нашето комунистическо наследство.

Мавзолеят, в който били положени останките на царя на Кария – Мавзол, бил издигнат на хълм над град Халикарнас през 353 г.пр.н.е. . Халикарнас е днешеният град Бодрум в Турция. Сградата била изградена предимно от бял мрамор, също като мавзолея на Георги Димитров. И двете сгради били предназначени за тленните останки на велики водачи.

Самата дума мавзолей произлиза именно от името на цар Мавзол. От името на комунистическият вожд произлизат имената на няколко града – Димитровград (Южна България), Димитровград (Русия) и Димитровград (Цариброд – Сърбия).

Висящите градини на Вавилон/ Дворецът в Балчик
Ботаническата градина в Балчик

Два двореца, две жени, две красиви градини. Нашият аналог за Висящите градини на Вавилон е ботаническата градина в Балчик. Тя е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. В момента двореца и градината в Балчик са един от символите на България. Градината е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. Общият брой на растителните видове надхвърля 2 500 броя.

Висящите градини на Вавилон, по известни като градините на Семирамида, са третото от чудесата на античния свят описани от Херодот. Градините са най-загадъчното от всички седем чудеса на античността. Историците не са единодушни кой точно е построил градините. Според една от легендите, цар Навуходоносор II ги построява за своята съпруга принцеса Амитис, която била израснала в планините и тъгувала за дома. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида.

Точното местоположение на градините също не е известно. Според мнението на някои учени, те би трябвало да се намират в близост до царския дворец. Други смятат, че е по-вероятно да са били разположени на самия бряг на Ефрат. Висящите гадини представлявали пирамида, състояща се от четири тераси с изкуствено напояване. За да не се просмуква вода надолу, повърхността на всяка платформа била покривана с един слой тръстика, след това - два реда тухли. Върху тях била насипана плодородната земя.

Родоски колос/ Статуята на Христос в Рио де Жанейро/ Богородицата в Хасково
Монументът на Богородица в Хасково

Монументът на Богородица в Хасково по нищо не отстъпва от другите, така наречени, съвременни колоси. Ако искате да видите една наистина величествена статуя, то трябва непременно да отидете до Хасково. Статуята е открита през 2003 г. и вече се превърна в символ на града. През 2004 г. Хасково влиза в раздел “Религия” на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица в света. Скулптурата е висока 14 метра и тежаща 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис.
Със своите 34 метра Родоският колос е бил най-високата статуя в древността. Гигантската статуя се е издигала в пристанището на Родос (остров в Егейско море, разположен до бреговете на съвременна Турция).
В края на IV-ти век пр. Хр., след цяла година обсада от гръцки войни, населението на Родос извоюва велика победа. При отстъплението си елините оставят обсадните съоръжения. Народът на Родос решил да продаде военните машини и да построи статуя, с която да почете бога на Слънцето – Хелиос, който според тях защитил града по време на обсадата. Така се ражда колосът, който просъществувал само 60 години в цялото си величие.
38-метровата статуя на разперилият ръце Христос гледа към Рио де Жанейро. Статуята е тържествено открита през 1931 г., което я прави най-новото от новите чудеса. Като всички останали чудеса по света, тежащата 1145 тона статуя на Христос Спасителя, извисила ръст над Рио де Жанейро, се е превърнала в символ на града и на цяла Бразилия.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...