English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Електронна музика

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Диагноза: House Maniac

04 May 08  |  Други

      Поколенията се сменят, музикалните им идоли идват и си отиват с тях, а някои остават за вечни времена – затова по LP плочите (т.нар. „дългосвирещи” плочи) евъргрийните се въртят един след друг...и така до безкрай – докато стигнем до касетките, CD-тата, I-pod-ите и любимия на всички компютърнопристрастени MP3 формат. Всички помним хипитата и Beatles ерата, още си припяваме „Love me tender” и пред очите ни изниква непокорният перчем на Елвис. И родната България не е подмината от модните течения в музиката. Ноо..вкусовете се променят и днес младите не ходят на концертите на големите ни естрадни звезди Васил Найденов и Лили Иванова, а бързат да си купят билетче за поредното хаус или техно парти. Да, това е музиката на съвременното teenage поколение.

      Тази музика е изградена върху принципите на цяла култура с определен начин на мислене, оригинален начин на изразяване (както всяка социална група и тази си има свой жаргон), специфичен начин на обличане, танцуване. Истинските house lover-и или тези, които могат да разграничават стиловете и ходят на партита заради определен гост DJ с неговото характерно звучене, могат също така и да изброят редица имена от световната хаус и техно сцена, да подредят класацията на 10-те топ сингли за сезона или 10-те топ клубове.За по-непросветените нека дадем малко информация за страстта на младите меломани.

      Хаус музиката е разновидност на електронната денс музика, която се развива от клубните DJ-и в Чикаго през 80те години на XX век. Тя е наследник на диско стила от 70те, който включва в себе си соул, R’n’B, фънк, салса, рок и поп с прогресивно звучене. Парчетата започват да инкорпорират и електронни звуци, повечко drum’n’bass и задължителния бийт (beat). Специалните ефекти и вокалите в dj-ските творения допринасят за уникалния микс, който те кара да танцуваш цяла нощ или поне да поклащаш глава в ритъм.

      Неофициалното начало на хаус музиката се поставя от Джеси Саундерс (Jesse Saunders) с неговия запис „On and on”(1984/5). Лейбълът притежава много от елементите на зараждащия се хаус, като използваните синтезатори и минимъл вокалите например. ”On and on” се разпространява сред широката публика като “първият хаус запис”.Следват записите на Джейми Принсипъл (Jamie Principle). „Your love” на Франки Нукълс (Frankie Knuckles) и Чип И (Chip E.) с “The Jack Trax”, където доминират минималистичните вокали, комплексната ритмизация и опростената басова линия. Отново през 1985г на пазара излиза сингълът “Can you feel it?” на Mr.Фингърс (Mr.Fingers) с леко джазово звучене. С тази песен навлиза модата на дийп хаус(deep house) жанра с характерния за него по-бавен бийт (110-125 bpm). През същата творческа ’85, Чип И с „It’s house” дава добър пример за Чикаго-хаус-мюзик стила.През следващата година „Acid Trax” на Phuture репрезентира развитието на друг поджанр – ейсид хаус (acid house), който произлиза от музикалните експерименти на Чикагските музиканти като DJ Пиер (Pierre).

Грамофон
      Произходът на термина „хаус” е спорен. Вероятно е той да е възникнал по името на клуб, наречен „The Warehouse”, едно от най-популярните нощни заведения в Чикаго през късните ’70.
      Резидент на клуба бил DJ Франки Нукълс, чиито денс парчета били познати като хаус музика.

      Според Лари Хърд (Larry Heard), известен като Mr.Фингърс, терминът „хаус” е отражение на факта, че много от „ранните” DJ-и творят в собствените си домове („house”-къща). Хуан Аткинс (Juan Atkins), създателят на Детройската техно музика, заявява, че терминът “хаус” отразява особената връзка на определени тракове с определени DJ-и – тези тракове били техните „местни,къщни” („house”) записи (така, както повечето заведения си имат „специалитет на заведението”).

      Хаус музиката, като съчетание на много стилове, включва електронни джаз, блус и поп вариации. Парчетата може да съдържат също и госпъл вокали, и допълнителни перкусии.Блек и латино музиката оказват влияние върху уникалното хаус звучене.
Love Parade
Хаус-ът е създаван в къщите, гаражите и клубовете на Чикаго и Детройт и се твори предимно за местните клъбъри и по-рядко за широко разпространение и продажба с комерсиална цел.В резултат сетовете на DJ-ите са обикновено доста по-концептуални, по-дълги от парчетата, които се пускат по радиата например.

Хаус танците са възникнали много преди появата на самата хаус музика. Те са съчетание на множество различни стилове – африкански, бразилски, латино танци, степ и дори модерни танци. Танцът включва елементи на капоейра, салса и различни техники като имитация на пързаляне с кънки, въртене, провлачване на краката и дори потропване. Много от движенията идват от джаз и бибоп стиловете. Днешните тинейджъри почти не владеят тези сложни и специални движения, но важен е усетът за ритъм и желанието на тялото да флиртува с музиката.Като че ли вълна преминава през цялото тяло и го кара да потрепва и да се поклаща. Хаус музиката и по-специално дийп хаус-ът е бил шокиращ жанр, носещ неморален аспект на сексуалното и извеждащ непълнолетието на преден план. Хаус-ът се съотнася към сетивността на тялото и се свързва с духовното освобождаване – не на притесненията от външни бариери!

      Хаус музиката предлага за всекиго по нещо. Различните стилове допадат на хора с различна чувствителност и потребност от звук и ритъм. За по-спокойните, улегнали натури е дийп (deep) и дрийм (dream) хаус-ът. Мелодиите при тези разновидности са по-бавни, хипнотизиращи и отпускащи. Почти липсват вокали, звученето е ориенталско, бийтът е релаксиращ. За тези, които предпочитат афро-звуците с много барабани е трайбъл (tribal) хаус-ът, който се характеризира с много перкусии и е популяризиран от световноизвестния нюйоркски DJ Джуниър Васкес (Junior Vasques). Вокъл (vocal) хаус пък се препоръчва на емоционалните личности с афинитет към джаза и нежните, дълбоки вокали.За бурното, изпълнено с енергия младо поколение е по-острият ейсид (acid) хаус – тежък, безкомпромисен, „разкъсващ”...предизвикващ те да танцуваш. Почитателите на транс музиката ще се насладят на прогресив (progressive) хаус с неговите щури извивки – наслагването на мелодии и тяхното включване и изваждане от микса е ключовата идея. Ако харесвате звученето на клавишните инструменти, значи за вас е Итало (Italo) хаус-ът с приятните си, лесно запомнящи се мелодии и съпровод на пиано. Ако пък Аксуел (Axwell) и Сиймъс Хаджи (Seamus Haji) са сред любимите ви DJ-и, то тогава вашият стил е фънки (funky) хаус – в него се смесват и намират своите елементи Френч (French) хаус, Италиан (Italian) хаус, Диско (Disco) хаус, Латин (Latin) хаус. Разпознаваем е по верижната структура на парчетата (траковете), в която всяко има повече от една градация, достигаща кулминацията си преди процесът да се повтори със следващото парче.

      Най-популярният и обичан от младите стил е т.нар. електро (electro) хаус – неговата известност нарастна след 2000-та година. Едно от типичните прогресивни схващания за жанра е, че е повлият от електро музиката на ранните ’80. Всъщност той има много повече сходства с Електроклаш (Electroclash), Синтпоп (Synthpop) и Итало диско (Italo disco). Стийв Анджело (Steve Angello) и Ерик Приц (Eric Prydz) творят изключително успешно в жанра.

      За „болните” с диагноза „house maniac” следващите имена говорят много. Някои от тях ще са на любимите им DJ-и, други ще бъдат причислени към графата “да не се слуша”. Нека изброим неколцина от най-големите имена на световната клубна хаус и техно сцена.Партитата в Ню Йорк и Маями няма да са същите без Антоин Кламаран (Antoine Clamaran), Роджър Санчез (Roger Sanchez), Ернан Катанео (Hernan Cattaneo), Джон Дигуийд (John Digweed), Матю Дикей (Mattew Dekay), Виктор Калдерон (Victor Calderone), Робърт Майлс (Robert Miles). Французите могат да се похвалят с невероятните партита на Роби Ривера (Robbie Rivera) и Димитри фром Парис (Dimitri from Paris), който въпреки името си е роден в Истанбул и е с гръцки произход,Той е DJ-ят, създал и миксирал сетовете, под чиито звуци дефилират моделите на Ив сен Лоран, Шанел и Жан Пол Готие. Германците са горди с видните си сънародници Тимо Маас (Timo Maas), Том Нови (Tom Novy) и Свен Ват (Sven Vath).Ако се чудите защо любимците ви от Дийпдиш (DeepDish) носят странните имена Шарам (Sharam) и Али (Ali) , то отговорът е – защото са иранци. „Capo di tutti capi” на DJ-ската гилдия е големият, в пряк и преносен смисъл, Карл Кокс (Carl Cox). Кокси (Coxy), както го наричат, освен хаус DJ e също и техно DJ. Голяма чест за всеки стрийт парад е именно той да участва в него. Започнал кариерата си с хардкор (hardcore) и ейсид хаус, днес той я продължава блестящо с тек (tech) хаус и диктува правилата и модата на нашенския Metropolis.

Споменавайки Метрополис е време да отдадем заслуженото и на българската клубна сцена с нейните представители. Metropolis Music OOD е организацията, най-голям промоутър на музикални събития у нас – партита и турове на световноизвестни DJ-и. От септември, 1995г дружеството е представило пред българската публика едни от най-великите таланти на хаус и техно музиката в над 90 партита. Ник Уорън (Nick Warren), Джеф Милс (Jeff Mills), Джош Уинк (Josh Wink), Боб Синклеър (Bob Sinclair), Марко Карола (Marco Carola), Кристиян Варела (Christian Varela) са само малка част от звездната гилдия, посетила България и оставила незабравими спомени от грандиозните си участия. Българските DJ-и, благодарение на които се осъществяват туровете са Ясен Петров (Jassen Petrov), DJ Стивън (Steven), DJ Смърф (Smurf).

Заедно с тях сред най-добрите и успешно изявяващите се родни диско жокеи са DJ Балтазар (Balthazar), DJ Дончо (Doncho),DJ Веселин (Vesselin), DJ Дабъл Ди (Double D), DJ Джорджо Би (Giorgio B), резиденти на най-известните хаус клубове у нас.

Ако се чудите къде да отидете, за да се насладите на перфектен саунд и светлинни ефекти, които са само допълнение към мощното звучене на получилите световно признание DJ-и, то местата са отдавна определени и ясни. В столицата няма да сбъркате ако наминете през, а и редовно посещавате Ялта (Yalta) и Ескейп (Escape).
Други клубове, в които ще си изкарате чудесно, танцувайки на хаус бийта, са BlackBox, Chervilo, Sinners, също Sugar, LifeHouse и PR Club. В по-големите градове имена в хаус музиката са ArroDance (Варна), Comics (Варна), Momo (Варна),Plazma (Пловдив), Biju (Плевен), Canape (Плевен), Excess (Бургас), Alibi (Бургас), Phobia (Стара Загора). А за лятното ви настроение на плажа ще се погрижат в морските ни курорти – Masai и PR (Златни пясъци), Cacao Beach и Mania (Слънчев бряг), Xtravaganzza (Варна), Totally Romantic (Кабакум бийч), Alcohol (Лозенец).
Лятото е пред нас, очакват ни много изненади по морето, така че грабвайте банските и слънчевите очила и се заредете с много енергия за танциии!!Тези откачалки, DJ-ите, имат още какво да ни покажат и ще ни накарат да раздвижим разгорещени тела!
Come on, Mr.DJ, make the world go round!!!коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...