English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 6

За Драга и нейния личен екопротест

31 Mar 08  |  Събития

      "Искам барикади”, казва И. Преди време С. също беше споделил подобно мнение. Сега били актуални протестите за природата. Там можело да се получи. Коктейли “Молотов”, барикади, сълзотворен газ и една Милена, която да ни пее „1968”-ма. Чудно време, за което си мечтаят И. и С. – наяве излизат поредните строители на Нова България. Само, че този път идеята била вселенска, някак общоземна и щяла да доведе до мир и благоденствие. Искат да наваксат в главите на студенти-романтици пропуснатото през 60-те и 70-те години. Те не живеят с идеята, а жадуват насилие, искат да трепят ченгета без да са футболни хулигани. Трябва да ги води нещо, но не и отбор.

По време на посещението на шефа на ЕК Жозе Барозу екоактивисти организираха протест в полза на природата в Рила. Няколко медии предупредиха за предстоящото събитие, бяха разлепени плакати, имаше и доста информация в интернет. Протестът не се случи.
В защита на рила
Събраха се около 300 души, заедно с журналистите и десетина ченгета. Идеята била да се привлече вниманието на големия европейски бос към проблемите на хубавата родна Рила. Всякакви природозащитни организации се надяват „високите сини планини” да не се превърнат в „лилави”. Главните герои с барикадите не бяха там. Бяха разочаровани, че малко хора са отишли и не сметнаха за нужно точно сега да вдигнат революция. Драга от екоклуба към Софийския университет каза пред bTOURISM, че се е надявала на много повече хора. Беше изминал половин час от началото на протеста, а тя все така се надяваше някой да се жегне. Заради езерата поне! Като истинска сестра на милосърдието приела дълбоко в себе си прошката и християнския морал, тя не се сърдеше на никого. Хора, Драга ви прощава и с усмивка ви призовава следващия път да дойдете! Носеше подписка с над 140 хил. имена в подкрепа на природата на Рила. Представете си нейния образ. С подписите върху листите на гърди, със замечтан поглед към ъгъла на Народното събрание или университета, и с усмивка. Милата малка Драга, която прости безхаберието на цял един народ, прости и на тези, които си мечтаят за палежи и барикади. Драга, с трепет в сърцето и стоическа надежда присъща на Ганди. А Ганди е завещал, като Буда, на всеки да стане част от промяната, която иска да се случи.

В същия момент когато Драга протестираше с усмивка и надежда, когато трябваше да изрази прошката си и да се изправи срещу охраната на големците, точно в този момент Барозу си мислеше, че в градинката до събранието най-вероятно се провежда някакъв пленер на бъдещи художници. Транспарантите и хората бяха малко, викове нямаше, а Художествената галерия е отзад.
Екопротест
Хубава държава с рисуващи хора. Ако научи български ще разбере, че и поети много има. Значи, всичко е наред. Милата Драга е убедена, че хората ще събудят гражданското си съзнание, убедена е, че ще дойде моментът когато хиляди ще се изсипят и ще решат нещата в полза на майката земя. Ние се надяваме да не е късно когато това стане. И за разлика от нея сме сърдити. Сърдите сме на тези, които копнеят за барикади, а после не слизат до центъра заради задръстванията.

Възхищавам се на Драга и плюя на вас. Повтаря се Ботевият мотив за механата и вечно пияния българин, който с водка и бира решава всичко. Защото Драга е Христос на екологията, раздава своите социални индулгенции към всички нехаещи, а дори не ви иска лев и двайсе под формата на sms. Вие сте хората, които оставихте Черноморието да бъде застроено, вие сте хората в Банско, вие сте хората, който няма да спрат мутрите в Дупница и Сапарева Баня. Имам едно предложение: ако Рила се застрои, нека да намерим Драга и да я разпънем на някое борче на Витоша. Тя ще се усмихне и ще отговори: “Не ви се сърдя!” – както го направи и сега. Със замечтан поглед, като бригадир към светлото комунистическо бъдеще на Републиката, тя ще знае, че се превъръща в гуруто на екопротеста. Но това не бива да се случи. Не трябва да допускаме нейните обнадеждените очи да се насълзят при гледката на навлизащите багери в Рила. Това е нейната лична „Война на световете”, в която тя по-добре би се справила с нашествие на извънземни, отколкото Том Круз. Само че нашествениците, за съжаление, не са инопланетяни. Баш са си от тука и, дето се вика, познават всяко борче и храстче в Рила. Това ги прави по-силни, защото знанието е власт, а Драга със своята усмивка няма да стане известна като безименен китаец пред танковете.
Екопротест
Плюя на вас, защото не уважавате чуждите усмивки, не им се радвате. Защото направихте така, че една тъпа туркиня да стане звезда, дадохте хиляди на съвършената простота с три руси глави и се изсмяхте на Драга и нейната простичка идея. Осъществихте качествен контрол на кретенизма. По-безволеви хора от вас не съм виждал! Живеете някъде между инерцията във времето между обяд и вечеря и следващото чукане. Първичност, която в XXI век в България е равна на всеобща содомия. Измислихте си звезди и хора, които имитирате, а те нямаха нищо друго освен лица. По-късно дойдоха нови, по-млади лица и старите бяха зарязани като дърти проститутки. Никой от тях не ви каза нищо, никой от тях не ви направи по-пълноценен живота, но вие им давахте гърбовете си за автографи. Ще дадете и на следващите и ще копнеете да се прибирате навреме за да ги гледате. Затова меракът ви за барикади изглежда смешен и заслужава само среден пръст.

Трябва да срещна Драга с И. и С. Това ще е по-интересно от конференция в Ялта. Едните, макар и бездейни, са олицетворение на Ернесто Гевара. Същият, за когото Сартр казва, че е единственият герой в епоха на безгероичност. А Драга е Ганди, тя е Далай Лама. Само че не е в изгнание. Кой е в състояние да направи повече за природата в осакатената ни страна, сами ще прецените. А през това време Драга ще присъства на всеки екопротест с подписки под мишница и обнадеждена усмивка, че ще дойдат още хиляди като нея.
коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...