English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Жената - вълшебница или вещица

01 Jun 08  |  Други

      Далеч сме от доста крайните твърдения на феминизма, че жената се справя по-добре от мъжа. Не, не това е целта на настоящето четиво. Напук на мнението, че “женският месец е робски месец” ще си поговорим по женски за успелите от нас и за това какво ги кара да успяват. Не ми се влиза в сложни полемики кой е по-по-най. Факт е, че в Щатите два пъти повече жени, отколкото мъже създават собствени фирми. В България процентът е по-малък, но все пак значителен.

Защо една жена трябва да скача в дълбокото, бихме се запитали ние. Защо просто не си стои вкъщи, да ражда и гледа децата и мъжа си ( защото той трябва да бъде гледан задължително)? Ами защото тя така или иначе го прави. Кариерата не изключва и гореспоменатото.

Природата е дарила жената със съвършен инстинкт за оцеляване и с невероятна сила и воля за борба. Когато към това добавим и креативността, последователността, изпипването на нещата до най-малкия детайл, гъвкавостта и интуицията, способността да разбира кога е необходимо "да натисне"
Бизнес дама
а кога "да отпусне педала на газта", образът на работещата жена вече не изглежда нереален или еретичен. Успялата в работата си жена излъчва спокойствието на човек, който е в хармония със себе си, тя зарежда с положителни емоции всичко, до което се докосне. Такава майка има на какво да научи децата си, кара ги да се гордеят с нея и не стоварва натрупаното недоволство върху тях ( а и върху партньора си). Просто защото няма такова, или поне не в такава степен.

Изследователите изтъкват три причини една жена да се захване с бизнес- желание за самостоятелност, за прилични доходи и удовлетворяване на природна предприемчивост. Три са и причините поради които жените се отказват от кариера - семейство, майчинство, дом. Но се оказва, че съвременната жена е мултифункционална - тя успява да се справи. И не защото е станала супер-герой, а защото е приспособима в мъжкия свят.

Разбира се, може би има сфери, в които все още няма достатъчно жени. Но смятам, че политиката има нужда от тях. Защото тя все повече ще се насочва към социално слабите слоеве, към хората с увреждания и най-общо към социалната сфера. По природа жените са по-чувствителни и могат да дадат много по-добри решения точно в този сектор.
Маргарет Тачър - министър-председател на Обединеното кралство от 1979 до 1990 г.
В политическия спектър на България има повече присъствие на жените вляво и център, отколкото в дясно и крайно дясно. Надявам се, че жените в бизнеса, и всички, които имат какво да дадат, ще започнат да участват все по-осезателно и в политиката. За да може социалните теми, към които вървим в бъдеще, да бъдат по-добре решени и по-добре защитени в законодателството, което ще се приеме.

И преди някой да се е изправил да ми обясни пак колко много приличам на африканка ( не че не ми се иска да ходя със сламена поличка и да чакам благоверният да отстреля вечерята) искам да изтъкна следното- Момчета, за вас е по-добре да сме работещи , а ако ви плаши да ви командва жена...преодолейте го, защото ако сега не ви управлява не е изключено в скоро време да ви се случи. Статистиката е безпощадна, а и кой знае може да ви се стори полезно , че дори и да ви хареса.
коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...