English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

За да гласувате трябва

да иамте вкючени cookies

Феноменът CROP CIRCLES

24 Mar 08  |  Други

      За т.нар crop circles започва да се говори за пръв път в края на 70-те години във Великобритания, когато из житните поля на Острова започват все по-често да се появяват чудати геометрични фигури с нарастваща сложност. Постепенно Западът е завладян от мистерията и историите за "житни кръгове" от всички краища на планетата запълват страниците на най-мощните таблоиди в Европа и Щатите. Обособява се дял от науката, които подготвя специалисти и дава академични обяснения на феномените – цереология. Британците Дъг Боуер е Дейв Хорли са първите дали подробни сведения по въпроса. През 1978 г. те забелязват огромни йероглифни кръгове изваяни в житата край Авебъри. Местните жители обаче не са единодушни по отношение на видяното от двамата. Някои от тях смятат, че Боуер е Хорли са ги направили сами нощем, а според други – че и двамата са силно пристрастени към алкохола или имат паранормални способности. Специалистите още не са се произнесли окончателно. Все пак, твърди се, че странните кръгове са дело на двамата англичани. Подобни сведения пред началото на 80-те когато се разразява бумът от crop circles има още в Австралия и Канада. Сериозен интерес за изследователите предизвикват и писмени свидетелства от 17 век, според които в Холандия и Шотландия са забелязани странни геометрични кръгове издълбани из житни поля. Тогава, разбира се, Църквата се произнася безприкословно - circle corp са дело на Дявола жътвар.

     За това, че няма сериозни сведения (а още по-малко документирани изследвания по въпроса) по време на комунизма в Източния соцблок не е необходимо да споменаваме. Тогава Държавата съвсем не е желаела да отпусне на гражданите си свободата да разсъждават на тази тема. Българският фолклор обаче, както и всеки друг, е запазил легенди и предания за появяващи се през различни периоди странни кръгове по поляните и нивите из нашите земи. Народът ги е нарекъл "самодивски хора". Според него те са оставяни от "обгърнати в светлина и танцуващи в мрака безсмъртни магически създания". Общуването с тях носело гибел и затова хората ги избягвали.

     След Промените "самодивските" кръгове у нас отново пробуждат обществения интерес и с появата на документални филми на тази тема по националните телевизии, за тях започва да се говори усилено. Първи документирани сведения за странни кръгове у нас, будещи недоумение и страхопочитание, се появяват в Добруджа през лятото на 1998 г. Двама комбайнери от силистренското село Цар Асен разказват, че от високите кабини на машините си са забелязали чудати образования в местността "Хайдушка поляна". Съселяните им също стават свидели на феномена – става дума за няколко релефни образования със сферична форма, среден диаметър 2 метра и приблизително разстояние между тях 10 метра. Не след дълго подобни тревни кръгове се появяват и край село Карапелит, недалеч от Добрич. Областта е наречена "контакна зона" от тези, според които става дума за извънземна сила, която използва кръговете за специални обозначения. В Америка те са наречени believers (от англ. вярващи) и към тяхното общество се причисляват десетки хиляди души от цял свят.
На 7 май 2000 г. известният уфолог Иван Лазаров повежда изследователски екип от русенския Клуб за генериране на парадоксални алтернативи "Мъдромер" към град Исперих, където изследователите на необясними явления откриват сложна конфигурация от кръгове с правилна окръжност, образувани от гъста и бързорастяща трева в три различни местности около града. За разгадаването на мистерията са отделени няколко месеца и в нея са ангажирани много от водещите учени и експерти. Резултатите обаче са противоречиви и в крайна сметка до окончателно становище не се стига. Все пак е установено, че за разлика от "самодивските кръгове", при които тревата изсъхва и по контура на кръговете няма растителност, при образуванията край Исперих тревата само е слегнала и е придобила по-тъмен цвят. След извършения агрохимичен анализ от центъра, периферията и околния терен на кръговете в лабораторията на ИЗС "Образцов чифлик" в Русе става ясно, че тревата образуваща кръговете расте необичайно и необяснимо бързо.

     В следващите години са изказвани различни становища по въпроса за произхода на фигурите край Исперих. Една от тях е на учените от Геофизичната лаборатория при БАН, според които кръговите са предизвикани от повърхностни карстови форми. Те обаче не успяват да обяснят защо идентични форми се появяват върху напълно различни по структура и състав теренни участъци. Версията за влиянието на спори и мицел също е неспособна да разреши загадката с появяването на окръжностите, чиято цялост и сложна геометрия е разгадаема единствено от птичи поглед.

     Рано сутринта на 28 април 2001 г. кметът на разградското село Дряновец Георги Динков забелязва в небето жълтеникаво кълбо, от което струи силна светлина. През следващите две нощи някои местни жители също съобщават, че са видели НЛО към пет часа сутринта, което след като е стояло неподвижно около един час, изненадващо е изчезнало. На същата дата през 2001 г. агрономът Димитър Георгиев обикаля пшеничените ниви в местността Васильов геран, която се намира на 8 км от Дряновец. Там той се открива странно оформени кръгове и полукръгове от изсъхнала, според думите му "сякаш сварена" растителност. Георгиев е убеден, че пожълтелите и изсъхнали растения са поразени не от хирбициди, а от много висока или ниска температура. Членове от клуба "Мъдромер" откриват и два отпечатъка от натиск на масивно тяло от по 40 см. В следващите месеци следите от чудните кръгове изчезват завинаги. Въпреки многото изследвания и изказани хипотези, сред които предположения за свръхестествени сили, НЛО и строго секретни разработки на военни, и досега окончателен отговор не е даден. Възрастните хора от Дряновец обаче разказват, че подобни чудновати кръгове не са нещо необичайно за местността. Някои от тях си спомнят, че през 50-те години над полето отново се е появило необяснимо светещо тяло, подобно на това през 2001 г.

     Дело на шегаджии, на извънземен интелект или тайна изследователска дейност - crop circles са факт и изследванията върху тях всеки път възбуждат интереса и провокират смесени чувства у хората, които са ги видели. На т.нар "вярващи" у нас и по света оставяме да ни запознаят с мистериозните теории за НЛО, а на учените – да им дадат обяснение. Ние можем единствено да четем и слушаме за житните феномени и да се надяваме (или не!) ние самите да станем свидетели за тяхното съществуване.

Crop circles

Crop circles

Crop circles
коментирай

покажи коментарите(1)


nextBGtrip.com


Виж още...