English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Постът от медицинска гледна точка

18 Mar 08  |  Етно туризъм

      “Който пости, той с добър дух се моли” – Йоан Златоуст. Както ви казахме постът не е само ограничаване на определен вид храни в определен период, той е смирение и изчистване на сърцето от греховете. Все пак има много хора, които са атеисти и по време на Великия пост постят, за да пречистят тялото си. Най-много атеисти от глава на населението се срещат сред медиците, ето какво могат да ни кажат те за времето, в което не трябва да се яде месо.

По време на коледния свиноцид и десетките следващи празници през зимата, тялото ни се пренасища с белтъци, заради огромното количество месо, което поглъщаме. Освен това, свободата в избора на храните в този период води до натрупване на много токсини. Всичко това може да ви изиграе лоша шега, когато настъпва смяната на времето и идва пролетта. От тази гледна точка, постът е идеално балансирана система за здравословно хранене. Православният пост изцяло изключва яденето на всякакъв вид животински мазнини, та дори и яйца. Допуска се в някои дни консумацията на риба, а в събота и неделя могат да се ядат растителни мазнини. Не си мислете обаче, че лишавайки се от тези видове храни ще имате голяма загуба на определени веществеа, които са ви жизнено важни. Храната, която съдържа постът, е напълно достатъчна, за да не се лишавате от никакви вещества. В ръжения хляб, ориза, картофите и още много си набавяме въглехидрати. Витамини се набавят от всички видове плодове и зеленчуци.
Грах
Белтъчини се намират в соята, граха, фасула и лещата основно. Е, какво му трябва на човек – белтъчини, витамини и въглехидрати. Кой е казал, че трябва да ни е вкусно? Въпреки че и това може да се постигне.

На мен медиците (но не в Либия) ми казаха, че постът се пада във време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини. Особено изчерпан бил витамин В1. Този витамин бил изключително важен за разхлабената ни нервна система. Разхлабена по презумпция. Ето защо живеем в държавата на шизофрениците и кретенията. Гледайте Music idol и “Пей с мен” и ще се убедите, че лудите са много. Но както е казал Вазов – лудите ще ни оправят. Отплеснах се. За да не станете поредния луд в републиката, трябва да си набавите така важния витамин В1 не от банани облечени с пижами, ами от житните и бобовите храни. Хубаво е, но не за очите, също така да ядете малко повече солено в гозбите. Не си правете някакъв голям солен гуляй, ама слагайте по няколко щипчици в повече. Медиците още ми казаха, че недостикът на сол води до разтройство на сърдечния мускул. След това разтройство следва силно емоционално преживяване на любовна основа.
Манатарка
Всъщност, пак медиците ми казаха, че последният орган на любовта е сърцето. Преди това много по-любовни органи са носът, очите и левия палец на десния крак, за тези, които го имат. Тоест, това разтройство ще навреди само на сърцето ви, като орган. Ако сте гъбари или просто обичате гъби, заповядайте на ъгъла на “Левски” и “Дондуков”, там грам гъба няма да намерите. Но ако не ви е страх да ходите в гората и можете да различите манатарка от мухоморка, то тогава си наберете малки сладки манатарки, защото те ще донесат желязо в организма ви. Стигаме вече и до царя на полезните храни – бай Мед. В него се съдържа мамата си трака, цялата Менделеева таблица. Желязо, хлор, магнезий, мед, калций, натрий, фосфор, алуминй, че даже и още други. В некои видове мед има и уран с разбито ядро на атома си, но това е правителствена тайна. Не ни дават от него, защото по света все още има петрол за изчерпване.
Краставица
Не трябва да забравяте, че не е забранено да се пие и натурален сок, особено с водка при момичетата. Към цялата тази гама от полезност трябва да прибавим праза, арпаджика, краставицата, маруля, кромида, бай Морков, син мада фака домат (патладжан) и други подобни, които се виреят при дядо на село, така нареченото “натурално стопанство”

Има един лаф сред по-старите хора. Като не се обръща на нещо внимание те казват, че то било артисало като леща на Великден. След 40 дена подобен пост идва времето за баш яденето. Не попитахме медиците какво мислят за агнешкото след това, но опит ние знаем, че то е полезно за вкусовите рецептори. Аз се захващам да постя и понеже в 21 век грехът може да се измери с касова бележка, която запечатва и точната му сума, ако много ми се прияде месо няма да прибягвам до магазина. В такива случаи можете да цъфнете с една прашка гълъба, който всяка сутрин ви събужда от перваза на прозореца (казах му, че ще го наругая някъде в публичното пространство). За финал остана да ви кажа – раздавайте го здравословно и използвайте торбички от плат.коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...