English  |  Hrvatski лимони на масата  |  www.nextbgtrip.com
Онлайн списание за туризъм и култура
МЕНЮ

ЛИМОНИ НА МАСАТА

bTOURISM ПРЕДСТАВЯ

bХОБИ

VERSUS

ВХОД
Потребителско име: Парола:
регистрация забравена пароларейтинг   общо гласували: 0

Левочево - сърцето на Родопите

28 Jun 07  |  Етнотуризъм

      Една от любимите дестинации на bTOURISM.com е в посока Родопите. Малко ще е като причина да се споменат само природните дадености на планината. История, запазен фолклор, тежка, истинска планинска музика, мултинационалност на населението, религиозна диференцираност и гостоприемство. Родопа крещи в лицето на туриста, че е планина на Балканския полуостров, типична е за най-красивите балкански отношения и колорит. От планината на Орфей, родила голяма част от искрената му музика и героизма му, тя преминава към планината станала свидетел на едни от най-тежките исторически случаи в историята на България.
    Тръгнахме от Смолян в посока към едно от най-високите селища в Родопите – Славейно. Целта на обикалянето по селата беше събиране на фолклор и най-вече опитване на домашен, типично смолянски, пататник. Знаехме, че има много негови разновидности като технология на приготвяне и искахме за два-три дена да пробваме от всичките.
Левочево от високо
За наше щастие големите наводнения в смолянско не ни дадоха да се качим на високо и трябваше да се задоволим с близкото село Левочево, до него се стига за около час пеша от Смолян. Селото е изцяло християнско, за смесена планина като Родопите е важно да се знае каква е религиозната принадлежност на населението на дадено селище. Най-малко, за да знаеш как да говориш пред хората и какви теми да подхващаш. През целия път, изкачвайки се нагоре, сякаш се движихме покрай постоянно сменящи се ждрела. Открита гледка, която представяше далечни върхове, изглеждащи като планински пейзаж в детска рисунка, а слънцето стоеше между тях, създавайки невероятна контра за обективи. Като навлязохме в самото село по-голямата част от населението се беше заела с възстановителни работи по църквата след наводнението и явно свикнали с гости, ние не бяхме приети като чужденци, с които трябва да се свикне. Иван Хаджийски е трябвало да напише книга – “Бит и душевност на родопчанина”,
Левочево земи
само един поглед през двора на къщите е достатъчен, за да предизвикате гостоприемен жест. Нямахме спънка при нито един опит за заговаряне с хората. Къщата на баба Слава е във високата част на селото, а като излезеш на терасата същите тези върхове на планини се виждат от едно по-високо ниво и камбанарията на църквата се пада, едва ли не, в краката ви, осветявана от следобедното слънце. Хората казват, че бризът, които усетихме на същата тази тераса, идва от Средиземноморието, а той наистина носеше морска свежест и правеше по-поносим изключително горещия ден. Бяхме седем човека при напълно непозната за нас жена, която веднага ни направи кафе и картофи на жар. Никой няма да те пусне в Родопите без да ти е сложил нещо за ядене. Има голямо очарование в тази прастара принципност, много характерна за ориенталската култура и на нея трябва да се отговори със същата такава принципност. bTOURISM.com препоръчва – попаднете ли там, никога не отказвайте подобно гостоприемство, дори и приборите да са стари или не добре измити. В противен случай има голяма вероятност престоят ви да се превърне в досадно изживяване, в което няма нито да усетите атмосферата, нито да направите контакт с хората.
   
Църквата в Левочево
Попаднахме в някакъв изключен от престъпност рай, в който не срещаш уплашени погледи от страна на местните, като на възможен вредител, нарушаващ ежедневието на хората. Направо влязохме в двора на дядо Петър, най-възрастният човек в селото, защото е полуглух и няма да чуе нищо от подвикванията ни от улицата. Когато ни забелязаха с жена си се усмихнаха по презумпция, както се посрещат гости. Не ни трябваха много обяснения кои сме и какво правим при тях, разговорът тръгна от само себе си. Жената на дядо Петър, прегърбена почти като буквата “Г”, тръгна с две пръчки в ръцете си, вместо бастуни, като подвижна мравчица, за да приготви масата за гостите. Извадихме късмет с по-различен вид пататник, който няма да срещнете в заведенията в Смолян, направен от варени картофи, а като гарнитура получихме таратор направен от домашно кисело мляко и градински краставици. Когато си тръгвахме, същата малка женица почти изправи натежалия си гръбнак, за да ме прегърне и да стигне бузата ми. Така излязохме от поредната къща в Левочево, с дотолкова пълни стомаси, че не можехме повече да погледнем храна. Не ни оставиха празни ръцете и след като си тръгвахме, получихме няколко килограма от прочутите родопски картофи и изпращане почти до автобуса. Левочево е малко село, но дотолкова колоритно, че в сайта ни ще бъдат включени поне още няколко статии, в които ще ви запознаем с околните параклиси, история, традиции и обичаи характерни за него, богата митология и демонология, и политическото разделение на населението му. Засега само искаме да ви опишем чувствата, които изпитахме, за да сте подготвени за настроението, което ще ви обземе докато сте там.


коментирай


nextBGtrip.com


Виж още...